Zonnepanelen-saga

Het gezever rond de zonnepanelen ... iedereen is het allang beu.

Toch zijn wij bij de 100.000 ongelukkigen die het meest benadeeld worden door de plotse afschaffing van het terugdraaiend teller-principe, omdat Fluvius hier snel snel (niet op onze vraag) nog eind 2020 een digitale teller is komen plaatsen & wij een bende incompetente politici hebben. Als ze dan toch gelijkheid willen voor alle burgers, dan moet dat ding er nu bij iedereen staan en niet sommigen laten uitstellen tot 2025, terwijl anderen al voor voldongen feiten staan. Dat is fundamenteel onrechtvaardig.

Bon tot daar het fundamentele aspect, dan nu even de realiteit.

We werken momenteel 100% thuis, dus kan je maximaal (proberen) verbruiken tijdens momenten van (zonne-)energieproductie. Dat zal hopelijk snel weer veranderen en dan wordt dit veel moeilijker.
Ik heb dan ook als experiment eens een maand lang geprobeerd zo weinig mogelijk stroom te injecteren, m.a.w. van zodra de zon scheen vaatwassers, wasmachines, droogkasten, etc ... laten draaien en dit op andere momenten (wanneer mogelijk) uit te stellen.



Het resultaat voor Februari 2021 is slechts 88kWh injectie (of te wel 39% van de zelf geproduceerde stroom werd "maar" op het net gezet en 61% werd onmiddellijk ter plaatse verbruikt (noot: om subsidie op een batterij te kunnen krijgen moet deze ertoe bijdragen dat min 60% niet geïnjecteerd wordt)). Dat vind ik zelf een zeer puik resultaat (zonder enige batterij), maar daar hoort wel de kanttekening bij dat Februari één van die maanden is met weinig productie van zonne-energie ... zo is die productie in Mei typisch 3x zo hoog (met onze installatie en afhankelijk van het weer uiteraard) ...
In Januari hadden we maar 11kWh injectie, maar toen heeft de zon ook bijna niet geschenen.
En zoals gezegd dit kon maar omdat we altijd thuis waren en ik als een havik voortdurend op de loer lag om meteen allerhande toestellen in te schakelen op de juiste momenten (niet iets wat een normaal mens in niet-pandemie tijden zou doen).

Anyway, je voelt al aan je theewater dat in de komende maanden (met toenemende zonne-energie productie dit % niet-geïnjecteerde stroom alleen maar gaat zakken).

Er is dan ook een lucht/lucht-warmtepomp besteld (airco voor de vrienden) om de bovenverdieping en leefruimte te koelen in de zomer (wanneer de zon schijnt) en mogelijks ook in tussen-seizoenen te verwarmen (besparing op gas) op zonnige momenten. Dat zal ons instant eigen-verbruik zeker ten goede komen en ons ook meer comfort & plezier doen beleven aan onze investeringen.

Krijg je dan niks voor geïnjecteerde stroom, hoor ik u al zeggen, toch wel, het probleem is dat de prijs voor de stroom zelf maar een klein deel is van alles wat je betaalt. En je krijgt dus alleen dat beetje terug bij levering aan het net, maar moet wel voor al die andere kosten opdraaien bij afname van het net...
Ziehier de volledige uitleg hierover: https://www.ecopower.be/nieuws/digitale-meters-zonnepanelen-en-de-terugleververgoeding-het-vervolg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mastodon