Jezelf een geek of nerd noemen is vandaag hip en cool (ik daarentegen werd bij Lichamelijke Opvoeding altijd als voorlaatste gekozen (net voor de nog iets dikkere klasgenoot), een volstrekt logische keuze trouwens, gezien mijn apathie mbt sport), dat was dus ooit anders. Maar zijn het wel allemaal echte geeks of nerds, die hipsters van tegenwoordig? Ik durf het te betwijfelen ... voor velen onder hen is het recenste model van een smartphone, eerder de hedendaagse variant van de Millet-jas (als u dat niet kent, Google it).
De echte geek of nerd is er één die geboeid is door wetenschap en techniek en de reden hoe en waarom dingen werken, wat zeker niet van toepassing is op een groot deel van de mensenmassa.
De massa denkt niet altijd graag na over die dingen en jawel, dankzij de evolutie in de software & hardware, zijn de apparaten, die traditioneel verweven zijn met het geekdom of het nerdschap, een pak gebruiksvriendelijker geworden en tevens overgoten door een mooie saus door designers & marketeers, om hen een pak hipper te maken en vooral, er moet niet al te veel aan geprutst of bij nagedacht worden. Geef een ongeletterde peuter een tablet en hij of zij begint naar hartelust te navigeren doorheen het ding.
Daarnaast vermoed ik dat het woord digitaal vooral zijn opgang is beginnen kennen met de introductie van de CD-speler op de consumentenmarkt. Vanaf die dag verketterden de marketeers het analoge tot een monster uit het verleden. Stilaan heeft dit zich verder verspreid via de DVD, digitale filmprojectie, digitale televisie en vandaag ook allerhande elektronische varianten van traditionele printmedia ...
Maar dat is toch allemaal niet slecht, hoor ik u denken. Inderdaad er zijn vele voordelen aan deze nieuwe media-vormen & mooiere en meer gebruiksvriendelijke apparaten, ze bieden vooral ook meer mogelijkheden in combinatie met het internet en hun sociale media, maar dan vooral (en jawel, nu zijn we er) op mobiele apparaten. En daarmee is de cirkel rond, we leven nu digitaal mobiel of mobiel digitaal. Er zijn natuurllijk nog wel heel wat obstakels, om er maar een paar op te noemen: veel te hoge mobiele data tarieven (vooral ook bij roaming), het feit dat mensen gefrustreerd raken op school of werk, doordat ze daar verplicht worden met archaïsche instrumenten te werken, terwijl ze in hun vrije tijd op nieuwere toestellen en/of met recentere software werken (zie trends in BringYourOwnDevice en het feit dat in bedrijven nog velen op WinXP met Office2003 & IE6 werken; terwijl thuis de meesten op Vista of Win7 & Chrome zijn overgeschakeld). Ja, de tijd waarin de grote computerreuzen dachten dat die dingen alleen voor kantoortoepassingen konden worden ingezet, ligt lang achter ons en toch is het allemaal nog niet wat het moet zijn ...
Maar we komen er wel ... als al die zogenaamde geeks & nerds wat meer interesse in wetenschap & techniek gaan vertonen en wat minder belang hechten aan het hippe aspect, dan komen we er wel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten