Capaciteitstarief

Zoals je kan lezen op de website van de VREG, zullen de netkosten vanaf 2022 grotendeels op basis van capaciteit aangerekend worden ...

De laagste kosten zou je aangerekend krijgen indien je het piekvermogen kan terugbrengen tot 2,5 kW. Ook nog volgens de VREG zou een gemiddeld gezin een piekvermogen van 3,15 kW hebben.

Ondertussen kunnen mensen met een digitale meter dit piekvermogen ook aflezen op "mijn Fluvius", bij ons ziet dit er momenteel zo uit:

Uiteraard een flink stuk boven het gemiddeld gezin. Ook al koken we op gas, dus wat dat betreft kan alleen de oven (die wel elektrisch is) een stoorzender vormen...
Toch wel een flink stuk boven dit "zogezegde" gemiddelde, op basis hiervan mogen we ons alvast aan een flinke verhoging van ons nettarief verwachten.

Mijn vraag is dan ook, wat gaan deze regulatoren en distributienetbeheerders doen om ons te helpen hier meer inzicht in te krijgen, zodat we dit positief kunnen beïnvloeden?

Zelfverbruik vs injectie (zonnepanelen)

Op de website energieID kan je handige rapporten laten genereren op basis van automatische en manueel ingevoerde data. Ze hebben daar recent een handige grafiek aan de rapporten toegevoegd, nl. deze van het Zelfverbruik elektriciteit, ziehier hoe deze er bij mij momenteel uitziet:

Wanneer je met je cursor over de balkjes gaat, krijg je ook meer details te zien, samengevat geeft dit bij als % Zelfverbruik tot nu toe:

                                    - Januari:     84.9%
                                    - Februari:   61.8%
                                    - Maart:       51.1%
                                    - April:        41.7%

Zoals eerder aangehaald, is het te verwachten dat naarmate de productie toeneemt, het %Zelfverbruik zal afnemen. Dit is logisch aangezien (zonder gebruik van een batterijsysteem) er nooit een volledige afname mogelijk is (op de momenten van piekproductie) bij een systeem dat gedimensioneerd werd op basis van het totale jaarverbruik.
Zo doen wij tegenwoordig alle moeite (we werken nu toch van thuis uit) om onze vaatwasmachine, wasmachine, droogkast, etc... vooral aan te zetten op momenten wanneer er productie is. Dit is echter niet geautomatiseerd en daarenboven blijft er dan (zeker op de middagpiek) nog steeds een deel injectie over. Zelf vind ik dit nog redelijke percentages, maar het blijft een feit dat je alleen deze % van je productie aan de volle prijs uitspaart, terwijl je voor de rest die je injecteert in het net, nauwelijks een vergoeding krijgt, ook al is de stroomprijs op sommige momenten (bv. tijdens het uitvallen van Tihange 2) best hoog. Dat blijft een wrang gegeven en vooral de hoeveelheid aan taxen, groen stroomcertificaten (reeds afgeschaft in Wallonië trouwens, dus waarom moeten wij dit nog blijven betalen?) en andere overheadkosten die er bovenop de stroomprijs aangerekend worden, spelen daar een sterk negatieve rol in. Deze componenten moeten dringend gereduceerd worden, zodat de kloof tussen verbruikskost & injectievergoeding kleiner kan worden!

 

Mastodon